Keresés

Elérhetőség

NSNR-ÉP Épületgépészeti, Építési Tervező és Kivitelező KFT.
1155 Budapest, Mézeskalács tér 7. IV/2.

+36/1/603-58-77

nsnrep@gmail.com

Hőszivattyú

Földünk nyersanyag forrásainak csökkenése magával vonzza a folyamatosan növekvő energiaárakat. Emiatt egyre gyorsabb ütemben előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások felhasználása. Ilyen környezeti energiát hasznosító berendezés a hőszivattyú, mellyel lehetséges fűteni, hűteni és melegvizet előállítani.
Hétköznapi egyszerű példával élve a hűtőgéphez lehetne hasonlítani. A szekrény belsejéből szállítja el a hőt, tehát hűti, majd ezt a hőmennyiséget a hátulján levő csőkígyón adja le. A geotermikus hőszivattyú például a "föld" (talaj, talajvíz) és a ház belső terei között szállít hőt. A talaj mélyebb rétegeinek hőmérséklete télen-nyáron állandó. Kb. 6 méter mélyen átlagosan +12 °C, azaz télen melegebb, nyáron hidegebb, mint a levegő hőmérséklete. A szállítási irányon változtatva télen a talajtól hőt elvonva fűthetünk, nyáron a talajt melegítve hűthetjük a házat. Természetesen  melegvizet előállíthatunk télen-nyáron.

Két legelterjettebb fajtája:

Geotermikus hőszivattyú

A geotermikus hőszivattyú működése a földből nyert hőenergia hasznosításán alapul. Ezt a hőt talajkollektor  vagy talajszondák
segítségével nyeri ki a földből, majd továbbítja a rendszerbe, ahol melegvíz előállításához vagy fűtési-hűtési célra lehet hasznosítani.

 

Levegő-víz hőszivattyú

 

A levegő-víz hőszivattyú a hőenergiát a levegőből vonja el és azt víznek adja át.
A rendszer felépítését az alábbi ábra szemlélteti.